National Library of Wales 4244

Aberystwyth, Wales

Brief Description

The sloping garden is landscaped with granite steps, a broad terrace, lawn and formal borders. A switch-back drive approaches the National Library of Wales. There is an extensive rockery between the caretaker's cottage and the drive, which is principally constructed with an artificial concrete-based conglomerate.

History

The library and its formal setting was designed by Sidney Greenslade in his prizewinning design of 1909. He was assisted by Reginald Blomfield, and the work carried out in stages, under the firm of Adams, Holden and Pearson. The central block and the grounds were actually by Charles Holden, completed in 1937. An art deco style, and greater diversity of flowerbeds was introduced at this time.

Visitor Facilities

http://www.llgc.org.uk/index.php?id=52
Features

Style

  • Formal
  • Library (featured building)
  • Description: This is an imposing classical building of Portland stone and granite, designed in 1909, and completed by Charles Holden in Art Deco style in 1937.
  • Earliest Date:
  • Latest Date:
  • Steps
  • Description: Granite steps.
  • Border
  • Description: Formal borders.
Garden Terrace, Lawn, Drive, Rockery
Access & Directions

Access Contact Details

http://www.llgc.org.uk/index.php?id=52

Directions

Travel north-east out of Aberystwyth on the A487. Right turn, signposted, half way up the hill.
Authorities

Civil Parish

  • Aberystwyth
Associated People
Contact
References

References